Privatleasing

Genom privatleasing så kan du äga och köra en riktigt bra bil utan att behöva betala en klumpsumma som du kanske måste låna pengar för. Istället betalar du en månadsavgift, och detta kan på många sätt göra leasing till ett mer ekonomiskt alternativ till att ha sin egen bil. I denna artikel listar vi de bästa alternativen för privatleasing, och går igenom allting viktigt som du behöver veta!

Vad är Privatleasing?

Är du trött på att din begagnade bil ständigt måste besöka mekanikern? Du är verkligen inte ensam. Även om en begagnad bil är billigare i inköp, så kan bilen komma med en hel del problem när den börjar närma sig 15–20 000 mil. Det är inte konstigt att bilens delar slits ner med tiden och har du otur så hamnar bilreparationen på dig om den förra ägaren valt att byta upp sig till en nyare modell. När du köper en begagnad bil vet du dessutom inte hur bilen har körts och blivit omhändertagen. Har den förra ägaren/ägarna inte besiktat och servat bilen i tid, finns det en risk att bilens skick är ganska dålig. Detta gäller förstås även för bilar med lågt miltal, vilket gör det oerhört viktigt att lusläsa tidigare kvitton och verkstadsstämplar i serviceboken. Vill du undvika allt detta, kan det istället vara bättre att privatleasa en bil.

Privat leasing bil innebär att du hyr en ny bil från ett privatleasingsföretag, där du betalar en särskild månadsavgift. Avtalen skiljer sig förstås en del mellan olika privatleasingsföretag, men vanligtvis sker privatleasingen helt utan kontantinsättning med en månadsavgift på ca 2 000 kr. I avtalet ingår i de flesta fall kostnadsfri service och hel- eller halvförsäkring. Privatleasing är numera allt mer vanligt bland privatpersoner i Sverige, som väljer att hyra en bil till en fast summa för att slippa allt krångel som hör till med att köpa och äga en begagnad bil. Många väljer även privatleasing istället för att köpa en helt ny bil med ett billån, eftersom du vid billån måste betala 20% av bilens värde i kontantinsats.

Det finns förstås en hel del saker att vara medveten om innan du bestämmer dig för att privatleasa en bil. Vissa leasingfirmor marknadsför dem själva genom att erbjuda snabba och enkla kontrakt, men dessa kontrakt kan i sin tur vara svåra att förhandla om eller bryta. Du kan dessutom inte behandla din privatleasade bil hur som helst. Om ägaren bedömer att bilen är i taskigt skick när avtalstiden har löpt ut, kan du bli betalningsskyldig för reparationer eller rekonditionering. Var dock inte orolig! Privatleasing är ett mycket smidigt alternativ för dig som vill ha lyxen att köra en sprillans ny bil varje dag, utan att varken behöva spara ihop pengar till en kontantinsats eller betala extra för försäkringar och service. I denna artikel kommer vi gå igenom allt du behöver tänka på innan du privatleasar din nya bil.

Fördelar med privatleasingFördelar med privatleasing

Precis som tidigare nämnt, finns det en hel del fördelar med privatleasing. Du behöver inte betala någon kontantinsats och kostnader såsom service och försäkringar ingår ofta i priset. Nedan går vi in mer i detalj på vad dessa fördelar verkligen innebär.

Du får en fast månadskostnad. En klar fördel med privatleasing är att du får en fast månadskostnad och har således alltid full koll på dina utgifter. Köper du exempelvis en ny bil med ett billån måste du hålla koll på flertalet kostnader samtidigt; amortering, räntan, försäkring och servicekostnader. Privatleasing priser skiljer sig förstås mellan olika privatleasingföretag samt förväntad körsträcka och vilken typ av bil du väljer, men vanligtvis ligger månadskostnaden runt 2 000 kr. Kontraktet varar normalt sett i 2–3 år och därefter är du helt betalningsfri utan någon typ av restskuld.

Tryggt och enkelt. Privatleasing ses generellt som ett mycket tryggt alternativ, då du varken behöver oroa dig för försäkringar eller servicearbeten. Genom att köra en helt ny bil färdas du dessutom med högsta möjliga säkerhet och eftersom bilen inte har körts av någon annan sedan tidigare, vet du med dig att bilen har varit väl omhändertagen. I privatleasing ingår både vinterdäck och sommardäck – självklart fullt körbara med hög kvalitet. Om bilen av någon anledning skulle krångla, hör du snabbt och smidigt av dig till din biluthyrare som hjälper dig med detta.

Ingen kontantinsats. Detta är helt klart en stor fördel, eftersom kontantinsatsen ligger på hela 20 % när du köper en ny bil tillsammans med ett billån. Kostar bilen exempelvis 500 000 kr måste du betala 100 000 kr i kontantinsats – vilket är ganska så saftigt pris för de allra flesta. Det är inte ovanligt att människor behöver låna pengar för att ha råd med kontantinsatsen, vilket innebär att du sedan sitter med två lån som ska betalas av varje månad. Till det tillkommer även ränta.

Du behöver inte oroa dig för andrahandsvärde. För många är det en stor stress när det kommer till bilens andrahandsvärde, eftersom värdet på bilen minskar i en otroligt hög fart. Du kan visserligen ha tur när du säljer bilen vidare och få ett sjyst pris över förväntan. Dock är det mer troligt att få får sålt bilen till ett lägre pris än vad du egentligen önskar och det kan förstås skapa en hel del stress. Med bil privatleasing lämnar du tillbaka bilen efter en viss tid och behöver därmed inte oroa dig för bilens andrahandsvärde. Du lämnar istället snabbt och smidigt tillbaka bilen efter att avtalstiden är över och överlåter andrahandsvärdet till privatleasingsföretaget.

Nackdelar med privatleasingNackdelar med privatleasing

Nu när vi gått igenom alla fördelar med privatleasing, är det förstås viktigt att du är medveten om nackdelarna. Många av följande punkter går dock att undvika om du sköter hela affären på rätt sätt, vilket gör det särskilt viktigt att du förbereder dig ordentligt innan du väljer första bästa privatleasing. Undvik fällorna med privatleasing för att få bästa privatleasing marknaden kan erbjuda.

Avtalstiden är låst. Detta är den främsta nackdelen med leasingbil, då de allra flesta kontrakt är svåra att bryta under den avtalade leasingperioden. Skulle du exempelvis få ändrade förhållanden i hemmet, såsom att du förlorar jobbet eller är i behov av en större bil, är det inte alltid helt lätt att ta sig ur avtalet. Därmed är det extra viktigt att du noggrant läser igenom avtalet innan och talar med ditt privatleasingföretag om eventuella omständigheter där du kan behöva bryta ditt kontrakt. Observera att avtalstiden inte alltid är låst, där vissa företag ger privatpersoner full möjlighet att avsluta kontraktet i förtid.

Du täcks inte av ett konsumentskydd. Detta är dock inte helt sant, men eftersom du tekniskt sätt inte köper bilen tillämpas inte konsumentskyddslagarna på samma sätt som vid köp av bil. I konsumentskyddet ingår bland annat konsumentköplagen, distansavtalslagen, konsumentköplagen och konsumentkreditlagen, där alla är till för att skydda dig som konsument när du ingår köpeavtal med näringsidkare. Vi på testarna.se rekommenderar därför att du ser över dina rättigheter och skyldigheter, så att det inte uppstår problem längs vägen.

Du kan inte köra hur långt du vill. Vanligtvis kan du bestämma hur lång körsträcka du vill köra årligen med billeasing, men detta påverkar i sin tur även månadspriset ganska så mycket. För lägsta kostnad rekommenderar vi att du väljer standardkörsträckan på 1 500 mil per år. En privatleasing passar med andra ord inte för dig som planerar att bila genom Europa 1–2 gånger per år och dessutom använda bilen till vardags.

Bilen får ett lägre andrahandsvärde än beräknat. Detta brukar inte vara ett större problem, men det kan skapa en del problem om leasingföretaget anser att du har brukat bilen på ett sådant sätt att den inte har det andrahandsvärde som var beräknat från början. Det kan även finnas svårigheter att definiera normalt slitage, vilket i sin tur kan ge meningsskiljaktigheter mellan privatpersonen och leasingföretaget. Beslutar sig besiktningspersonen för att du har brukat bilen på ett ovårdat sätt, är du i de flesta fall skyldig att betala mellanskillnaden för restskillanden.

För att undvika ovårdat skick av återlämningen, rekommenderar vi på testarna.se att du ständigt underhåller bilen både invändigt och utvändigt. Genom att hålla bilen ren och snygg, är det större chans att du tar bättre hand om den än när man låter den bli smutsig. Se även till att bilen servas hos en auktoriserad märkesverkstad i enlighet med tillverkarens serviceplan. Bilen ska även lämnas tillbaka med samtliga tillbehör som medföljde när du först fick bilen, såsom fordonshandlingar, servicebok, instruktionsböcker, reservhjul, varningstriangel, vinter- och sommardäck, etc.

Som tidigare nämnt är privatleasing ett otroligt smidigt alternativ för dig som vill ha lyxen att köra en sprillans ny bil varje dag, utan att varken behöva spara ihop pengar till en kontantinsats eller betala extra för försäkringar och service. Dock är det oerhört viktigt att du ser till att du får bästa möjliga avtal. Genom att använda dig att olika typer av jämförelsesidor, kan du enkelt se vilka alternativ som marknaden erbjuder och hur avtalen skiljer sig åt. På jämförelsesidor kan du dessutom se vilka privatleasing företag som erbjuder olika typer av paketerbjudanden och vilka som inte gör det. Med privatleasing jämför kan du helt klart få en privatleasing billigt.

Privatleasing eller billån?

Visserligen är det totalt sätt billigare att köpa en bil tillsammans med ett billån, eftersom du därmed äger bilen och kan sälja den vidare i ett senare skede. Däremot kommer du förlora pengar oavsett om du privatleasar eller köper en bil, eftersom värdet på bilen minskar drastiskt redan efter 1–2 år. Köper du exempelvis en bil för 200 000 kr och ska betala av denne på 3 år, har du en kostnad på ca 5 550 kr/mån plus ränta. Du kan utöver det räkna med en värdeminskning på 40 %, vilket gör att 80 000 kr försvinner i endast värdeminskning. Betalar du dessutom ränta på 5 % får du betala ytterligare 10 000 kr, vilket i sin tur en förlust på 90 000 kr. Glöm inte att även försäkringskostnader, skatt och servicekostnader tillkommer på detta.

Väljer du istället att privatleasa din bil med en kostnad på 2 500 kr per månad, kommer detta totalt sätt kosta dig 90 000 kr på tre år. I denna summa ingår det dessutom kostnader för skatt, försäkring och service. Privatleasing och bilköp med billån kostar i slutändan lika mycket – där privatleasing till och med blir snäppet billigare eftersom du får med en hel del tjänster och kostnader på köpet. Självklart måste du förstås tillgodoräkna värdet på bilen vid en försäljning, där du kan påverka restvärdet av bilen de tre åren du betalar av den med ett billån. Du kan exempelvis köra mindre för att ge ett positivt milantal samt använda dig av billigare verkstäder och serviceställen är de som privatleasingsföretaget normalt sätt använder sig av. Du kan dessutom ha tur och få sålt bilen till ett högt värde, så ingenting står hugget i sten. Poängen är att du i slutändan inte förlorar mer särskilt mycket pengar genom privatleasing som att köpa en bil med billån.

Privatleasing begagnad bil

Ganska nyligen blev det även möjligt att privatleasa en begagnad bil, vilket både är ett billigare och säkrare alternativ än privatleasing för en sprillans ny bil. Med säkrare menar vi att du inte behöver oroa dig för bilens andrahandsvärde på samma sätt, vilket gör att man kan slappna av lite mer bakom ratten. Eftersom bilen du leasar dessutom är begagnad, blir månadskostnaden lägre jämfört med en ny bil.

Privatleasing begagnad bil fungerar på samma sätt som med en ny bil; du hyr bilen i 1–3 år utan kontantinsats och bestämmer även hur lång körsträcka du vill ha årligen. Även bilgaranti och skatt ingår i de flesta fall i priset. Ju lägre körsträcka desto lägre blir priset, så vet du med dig att du inte kör allt för långa sträckor till jobbet kan detta vara ett relativt billigt alternativ. De begagnade bilarna är vanligtvis en till tre år gamla och har tidigare privatleasats till andra privatpersoner eller använts som tjänstebilar. Självklart kan du räkna med att bilarna har ett mycket gott skick. Letar du efter billigaste privatleasing på marknaden, är det med andra ord en begagnad bil du ska gå för.

Vad krävs för att få en privatleasing beviljad?Krav för privatleasing

Vem som helst blir förstås inte beviljad en privatleasing, men det är i det stora hela inte särskilt krångligt. Du måste i de flesta fall ha fyllt 18 år och ha ett svenskt personnummer. I de allra flesta fall krävs även en fast inkomst i form av tillsvidareanställning och/eller en årlig inkomst på 240 000 kr före skatt. Konstigt nog krävs det dock inte alltid att du har körkort.

Viktigast av allt är att du inte har några pågående skulder hos Kronofogden. Du kan även få svårigheter för beviljad privatleasing om du har en betalningsanmärkning sedan tidigare. Vid ansökan om privatleasing kommer privatleasingföretaget att göra en kreditupplysning på dig, för att säkerställa att du har en god betalningsförmåga. Det är med andra ord i princip omöjligt att bli beviljad en privatleasing utan kreditupplysning.

En vanlig fråga relaterad till privatleasing, är om man kan bli beviljad kreditkort utan UC. I detta fall är svaret ja. UC är Sveriges största kreditupplysningsbolag som i huvudsak ägs av de fyra bankerna Nordea, SEB, Swedbank och Handelsbanken. Fördelen med att långivare och privatleasingsföretag inte använder sig av UC, är att dina lånansökningsförfrågningar inte sparas i din kreditupplysning. Har du ansökt om privatleasing eller andra typer av lån tidigare som använder sig av UC, sparas detta med andra ord i din information. Därmed kan företaget se att du har ansökt om privatleasing eller andra typer av lån sedan tidigare och därmed neka dig en privatleasing på grund av lägre kreditvänlighet.

När du ansöker om privatleasing vill du med andra ord ha en så god kreditvänlighet som möjligt, eftersom det ökar chanserna att bli beviljad ett kontrakt. Undvik därmed allt för många förfrågningar hos UC och försök bevisa att du har en stabil och säker ekonomi. Bifoga gärna ett anställningsbevis tillsammans med ett flertal lönespecifikationer i din ansökan, för att öka chanserna ytterligare.

Vilken biltillverkare är bäst?

Ja, detta är en ganska svår fråga att svara på eftersom det beror på vad för typ av bil du önskar att köra. Är du ute efter en billig privatleasing rekommenderar vi att du väljer en liten bil till billigare pris. Bilhandlare försöker dock oftast få personer att välja de största och dyraste bilarna, eftersom det är mer lönsamt för dem. Den billigaste privatleasingen kan skilja sig mer än hälften av priset jämfört med det dyraste alternativet.  Därför är det viktigt att du jämför privatleasing och inte köper en privatleasing för mer pengar än vad du egentligen behöver.

Så vilka bilar kan du privatleasa? Näst intill alla biltillverkare erbjuder privatleasing, däremot gäller förstås inte samma avtal för alla biltillverkare. BMW, Volvo, Audi, Peugot, Citroen, Fiat, Ford, Kia och Mercedes är bara några märken att nämna som erbjuder privatleasing bilar och det kan vara en god idé att jämföra dem med varandra för att hitta det bästa privatleasing avtalet. Nedan jämför vi privatleasing bilar så att du lättare se skillnaden mellan olika märken för att hitta bästa privatleasing bil för just dig.

Volvo privatleasing passar bra för dig som vill färdas i en säker, trygg och stabil bil. Volvo har som du kanske vet ett otroligt gott rykte om sig, tack vare sin höga kvalitet och långa livslängd. Volvo tillverkar dessutom mängder av bilar som är särskilt anpassade för barnfamiljer, vilket gör att du kan vara hundraprocentigt säker att dina barn färdas med högsta möjliga säkerhet. På så sätt räknas Volvo som den bästa familjebilen. Nackdelen med Volvo privatleasing är att bilarna har en ganska hög månadsavgift, som startar från ca 4 000 kr upp till så mycket som 9 000 kr.

BMW privatleasing av bil är ett något billigare alternativ jämfört med Volvo, eftersom de tillverkar både mindre och större bilar. Du kan utan problem få en privatleasing av en kombi för 4 000 kr i månaden och de mindre bilarna kostar inte med än 2 500 kr i månaden. BMW har precis som Volvo ett gott rykte om kvalitet och säkerhet. Visserligen får du kanske inte samma stabilitet som med Volvo, men är ett billigare alternativ för dig som är ute efter kvalitet.

Skoda erbjuder en relativt billig privatleasing, där du exempelvis kan få en sprillans ny Skoda Fabia för endast 1 700 kr i månaden. Skoda Octavia är tillverkarnas kombibil, som är mycket stor och rymlig och bränslesnål. Den drar endast 0,64 liter i blandad körning och 0,53 liter på landsväg. Att välja Skoda privatleasing är med andra ord mer ekonomiskt för plånboken, både i månadskostnad och i körkostnad. Nackdelen med Skoda är att körkänslan inte är helt på topp. Skoda-bilarna kan kännas ganska tunga i ratten och har inte alls samma kvalitetskänsla som exempelvis Volvo.

Mercedes har sedan länge klassats som Tysklands – och hela bilbranschens för den delen – största bilmärke. De tillverkar både exklusiva bilar och billigare alternativ, så att de ska passa olika människor med olika ekonomiska förhållanden. Jobbar du inom något typ av serviceyrke kan du även privatleasa en av Mercedes tjänstebilar via företaget, som sällan sträcker sig över 4 000 kr i månaden. Är du ute efter en riktigt exklusiv modell, kan månadskostnaden stiga upp till hela 11 000 kr.

Kia är numera Sveriges tredje största bilmärke, som har blivit otroligt populär tack vare sin prisbelönta design, moderna teknik, höga säkerhet, breda modellutbud och 7 år långa nybilsgaranti. Letar du efter en prisvärd privatleasing, rekommenderar vi att du kikar närmare på Kias utbud. Du kan privatleasa en småbil för endast ca 2 000 kr i månaden eller en stor och rymlig kombibil för ca 5 000 kr. Många av Kias nyare bilar är dessutom försedda med smarta funktioner som både ökar säkerheten och körkomforten. Vissa av bilarna är bland annat utrustade med autobroms och självparkeringssystem, som både undviker onödiga karosskador och skador på åkande samt fotgängare.

Audi har erbjudande privatleasing för mängder av olika typer av bilar; familjebilar, kompakta bilar, sportbilar och lyxbilar. I utbudet kan du välja från billiga modeller från ca 2 000 kr upp till hela 11 000 kr. Vad som kännetecknar Audi, oavsett prisklass, är dess höga säkerhet och sköna körkomfort. Audi har verkligen lyckats med sitt privatleasing erbjudande, som erbjuder bra paketlösningar med reparationer, serviceavtal och försäkringar.

Nissan erbjuder både företagsbilar och privatbilar till riktigt bra priser! Har du en större familj kan du utan problem få en stor kombibil för endast 3 000 kr i månaden – vilket är utmärkt för dig som vill spara in på kostnaderna. Vi på testarna.se tycker särskilt om Nissan eftersom tillverkarna kombinerar billigt pris med skön körkomfort och tysthet. Var dock uppmärksam på att de flesta av bilarna endast har tvåhjulsdrift, så de är inte optimal för dig som bor på landet med tuff terräng runtomkring dig.

Peugeot erbjuder den typiska mellanklassbilen, som är kända för sina lägre priser i kombination med sin goda kvalitet. År 2017 vann Peugot den åtråvärda titeln Årets bil i Europa med deras nya modell SUV 3008. Denna modell erbjuds dessutom till privatleasing för endast ca 3 000 kr i månaden.

Förutom de bilmärken vi har presenterat här, finns det mängder av fler bilmärken som erbjuder privatleasing; såsom Fiat, Renault, Seat, Toyota, Citroen, Dacia, Ford, Honda, Mini Cooper, Mitsubishi, Opel, Subaru och Volkswagen. Skulle vi gå igenom alla kan du läsa denna artikel hela natten, utan vi vill egentligen ge en prisuppfattning och generell skillnad på olika bilmärken, så att du vet vad du ska kolla efter.

Försäkringar

Nedan kommer vi att gå mer in på vilka försäkringar som vanligtvis ingår med leasingbilar och vad du bör leta efter i ditt leasingavtal. Har du inte full koll på vilka försäkringar som ingår, kan det kosta dig dyrt i framtiden om någonting oförutsett skulle hända.

Heltäckande bilförsäkring är det vanligaste som ingår med privatleasing för helt nya bilar. En helförsäkring består av trafik-, halv- och vagnskadeförsäkring i ett, som i det stora hela täcker alla skador som sker på bilen. Normalt sett måste du betala en viss summa i självrisk och därefter åtgärdas problemet helt utan övriga kostnader för dig. Vad som är särskilt med just helförsäkring är att den även inkluderar en vagnskadeförsäkring. Detta innebär att försäkringen täcker de skador som sker på bilens kaross vid en skadegörelse, trafikolycka eller olyckshändelse – även om felet är ditt. Detta är alltså den viktigaste försäkringen du ska ha i ditt leasingavtal, eftersom du inte behöver oroa dig för att skyhöga kostnader när du sedan behöver återlämna bilen efter avtalets slut.

Halvförsäkring är inte lika vanligt för återförsäljare i privatleasingsbranschen, eftersom denna försäkring inte täcker några typer av vagnskador. Även om du privatleasar en begagnad bil, kan din bilkostnad i slutet av leasingperioden bli mycket dyr om bilen återlämnas med flertalet bucklor eller djupa repor. Däremot erbjuder vissa bilmärken vagnskadegaranti för bilens första tre år. Detta innebär alltså att själva bilmärket står för eventuella vagnskador som uppstått genom trafikolycka, singelolycka eller om du kört på något. Således behövs ingen helförsäkring för leasingbilen och din månadskostnad kan därmed minska med ett par hundra kronor. Läs dock igenom avtalet noggrant, eftersom det är själva bilmärket som bestämmer hur mycket du ska betala i självrisk.

Vägassistans ingår i de allra flesta fall med lease bilar och är enligt oss en oerhört viktig försäkring för att ge dig en lugn och trygg fritid. Assistans täcker i stort sett alla plötsliga och ofrivilliga driftstopp, oavsett om det är punktering, nyckelproblem, drivmedelsbrist, tekniska fel, motorproblem, kollision eller dikeskörning. Vägassistansen kan med andra ord hämta upp bilen på plats eller till och med hjälpa dig att starta och reparera bilen där du befinner dig. I vissa fall kommer vägassistans inclusive självrisk, där du alltså inte behöver betala något extra för det. På så sätt får du mer valuta för pengarna och slipper oroa dig för extra utgifter som kan uppstå. De olika assistansvillkoren skiljer sig självklart mellan olika privatleasingsföretag, så läs alltid noga igenom avtalet innan för att se vad som ingår.

Förutom de olika försäkringarna ingår även underhållservice vanligtvis priset. Under servicen kontrolleras olika komponenter som är slitagekritiska i din bil, som är ett underhåll som genomförs för att säkerställa att bilen fungerar som den ska. Har du en privatleasad bil på långtidshyra, är det otroligt viktigt att du utför servicen under de månader som servicen är planerad. Gör du inte detta, kan bilen senare anses vara kört med onormalt högt slitage och du blir därmed skyldig att betala ersättning till företaget. I en service ingår vanligtvis byte av oljefilter, motorolja, luftfilter, kupéfilter och tändstift. En bilservice går även igenom en särskild lista med kontrollpunkter.

Övriga kostnader

I vissa fall ingår bilskatt i priset, men inte alltid. Detta är förstås en ganska stor kostnad du måste räkna med, eftersom bilskatten ligger på några tusen kronor per år. Ingår inte skatten i avtalet, måste du själv se till att betala in skatten till Trafikverket. Vill du ta reda på hur mycket bilskatt som gäller för ett särskilt fordon, kan du gå in på Trafikverkets hemsida och logga in i tjänsten fordonsuppgifter. Du kan även använda tjänsten Fordonsuppgifter – sök med registreringsnummer, som är en särskild tjänst anpassad för fordon som någon annan äger.

Vanligtvis måste du även betala en särskild uppläggningsavgift. Denne kan variera från ett par hundra kronor upp till tusen kronor, så försök hitta en prislista med privatleasingsföretag som erbjuder minst och lägst kostnader. Vi på testarna.se rekommenderar även att du alltid sköter dina betalningar online, eftersom pappersfakturor vanligtvis har en administrationsavgift på ca 50 kr.

Tänk även på att trängselavgifter kan tillkomma för dig som bor eller pendlar i städer med särskild avgift för detta. Du får normalt sett ett brev hemskickat till dig med bank- och OCR-nummer som inbetalningen ska ske till, precis som om du hade ägt bilen själv. I vissa avtal måste även själv stå för de kostnader som omfattar särskilda slitagedelar, såsom nya torkarblad, glödlampor och liknande. Du får även själv för parkeringsböter och liknande, men det talar kanske för sig själv.