ATG:s VD ger ett nytt perspektiv för vad skatteökningen innebär

Vi har tidigare skrivit om den skatteökning som regeringen har föreslagit för spelbolag. I korta drag handlar det om att höja punktskatten från 18% till 22% för spelbolag i Sverige, och att denna skatteökning väntas träda i kraft under 2024. Du kan läsa mer om förslaget i den nyhet vi publicerade under förra året.

I reaktion till detta förslag har hundratals organisationer inom spel och trav ställt sig negativa till detta förslag. Även statliga myndigheten Spelinspektionen förutspår att skatteökningen troligen skulle bidra till minskad kanalisering i Sverige. Vi ska dock tillägga att just Spelinspektionen inte har uttalat sig att man står i opposition till förslaget.

Tanken bakom denna skatteökning är att Regeringen anser att kanaliseringen numera är så hög att högre skatt är rimlig. Genom att få in mer pengar i skattkassan kan Regeringen använda pengarna till allmännytta.

Kanaliseringen är dock en hett debatterad fråga, och många oberoende undersökningar visar på att kanaliseringen i Sverige faktiskt är betydligt lägre än vad exempelvis Spelinspektionen rapporterar. Att exempelvis spela på bettingsidor och casinon utan licens i Sverige blir alltmer vanligt.

Regeringen gynnas – men skattehöjningen har oväntade förlorare

I ett blogginlägg skrivet av ATG’s VD Hasse Lord Skarplöth, ser han skattehöjningen från ett annat persepktiv. Visst, att regeringen får in mer pengar till allmännytta kan säkert ses som bra. Men tron om att det endast är de rika i spelbranschen som förlar lite på detta är inte sant.

Hasse Lord Skarplöth poängterar i sin artkel att den ökade skattehöjningen i realiteten innebär något helt annat. Bland annat kommer ATG behöva dra ned sina bidrag till hästnäringen med hela 200 miljoner kronor. Summor på den nivån kommer att ha direkt effekt på enskilda hästägaren, med ridklubbar och andra företag som kommer behöva att stänga ned.

Ett annat exempel är spelbolag som ofta är stora och avgörande sponsorer i sportvärlden. Större skatteutgifter kommer innebära mindrebidrag till sportvärlden, och då drabbar det allt som oftast de mindre, och mest utsatta klubbarna.

Slutsats

Vid en första anblick så ser det ut som att en höjning med 4% skatt för spelbolag i Sverige inte är någonting märkvärdigt. Det är lätt att tänka att detta är någonting positivt, då spel om pengar och spelbolag rent generellt har ett något nedsvärtat rykte i Sverige.

Men när man tittar närmare på de effekter som faktiskt kommer att ske på grund av denna skattehöjning, så ser man att det även drabbar organisationer och personer utanför spelbranschen. Både sport- och hästnäringen i Sverige är någonting som kan räknas till allmännyttan. Kommer regeringen att använda de ökade skatteintäkterna för att kompensera för denna förlust?

Lämna en kommentar