Test av mobiltelefoner
Den första mobiltelefonen som lanserades i Sverige var 1956, som vägde 40 kg och kostade en förmögenhet. Ingenstans i världen blev telefonen så snabbt populär som i Sverige. Även om vi inte var först, så är härstammar en stor del av dess tekniska historia härifrån. Idag är mobiltelefonen kanske vår viktigaste ägodel, som har koll på vara bankkort, legitimation och utgör en stor del av våra sociala relationer. Vi på testarna.se har testat 10 olika modeller i budget- mellan- och premiumklassen!
Köpguide för mobiltelefoner
Mobiltelefoner har hängt med i ca 20 år nu och är du en av alla som var med från första start, har du med all säkerhet betat dig igenom ett antal modeller. Det var inte lika komplicerat förr; runt millennieskiftet hade vi den populära Nokia 3310an, som några år senare byttes ut mot Iphone.
Idag finns det hundratals modeller att välja bland och vilken som är bäst är inte lika självklart. När man köper mobiltelefon utan abonnemang så är priset särskilt viktigt, eftersom man inte har fördelen med en praktisk avbetalning som många operatörer erbjuder. Det är lätt att tro att dyrast har bäst funktioner och prestanda, men när vi jämför telefoner är detta faktiskt långt ifrån sant. Därför har vi valt att testa ett gäng mobiler i olika prisklasser som du kan hitta nedan i vårat mobiltelefon test. Innan det, börjar vi med en informativ köpguide som tar upp allt du behöver tänka på innan ditt köp.
Operativsystem
Först och främst bör du välja vilket operativsystem du vill ha, eftersom det reducerar urvalet till ungefär hälften. Operativsystemet är själva programvaran som styr alla telefonens inställningar, funktioner och appar.
iOS är Apples egna operativsystem och återfinns endast i Apples egna mobiltelefoner. Den största fördelen med iOS är att du sällan stöter på buggar och att operativsystemet i princip alltid fungerar som det ska. Skulle din telefon gå sönder kan du få tillbaka all information som uppbackats i Apple-molnet. Även uppdateringar tenderar att vara snabbare än Android-telefonerna. Nackdelen är att du får liten frihet, där du endast kan hämta applikationer från tillverkarnas egen tjänst App Store, som övervakas och kontrolleras noggrant.
Android är utvecklat av Google och går att finna i näst intill alla märken (förutom i Apple-telefoner). Fördelen med Android är att systemet är öppet för du ska kunna ändra mycket i telefonen samt publicera egna appar i Google Play. Du får även tillgång till dina filer på samma sätt som du får med en dator och kan ladda ner applikationer från en mängd olika webbsidor och tjänster. Nackdelen med Android är att du offrar en liten del av säkerheten eftersom operativsystemet inte är kontrollerat på samma sätt som IOS. Däremot får du full tillgång till olika filer utan att behöva följa regler och standarder.
Prestanda
Prestandan avgörs främst från mobiltelefonens processor och RAM-minne. Det förstnämnda styrs av kärnor som avgör hur snabbt processorn jobbar. Ju fler kärnor en processor har, desto kraftfullare är den. En riktigt bra processor har mellan sex till åtta kärnor. Mobilens hastighet mäts i GHz, vilket är samma princip där. RAM-minnet, också kallat arbetsminnet, avgör hur mycket din telefon klarar av att göra på samma gång. Med ett stort RAM-minne slipper du fördröjning och kan ha igång flera komplexa program samtidigt.
Batteri
En mobil med dåligt batteri vill ingen ha, eftersom du ofta kommer bära med din telefon en hel dag och inte ladda den förrän kvällen igen. Nutidens mobiltelefoner är fullproppade med funktioner och applikationer som drar mycket batteri. Även skärmens storlek påverkar batteritiden ytterligare.
Vi rekommenderar därför att du väljer en mobil som har så högt mAh (milli ampere) som möjligt, eftersom de innehåller en större mängd ström än batterier med lågt mAh. Ett batteri på 3 500 mAh kan klara upp till 15 dagar i standby-läge.
Andra saker som kan vara värt att tänka på när det kommer till batteritid, är att välja en mobil med en något mindre skärm – alternativt hålla skärmens ljusstyrka så lågt som möjligt. Gör även lite research innan på vilken operatör som har bäst nätmottagning, eftersom en dålig signal påverkar batteritiden i stor omfattning. Applikationer och platstjänster stjäl också mycket batteri när de är påslagna.
Skärm
Det finns en del aspekter att tänka på när det kommer till mobiltelefonens skärm. Det första är skärmstorleken, som i första hand handlar om telefonens användningsområde. Ska du exempelvis använda telefonen till att titta på film och göra lite enklare jobb, kan det passa bra med en stor skärm. Använder du telefonen mestadels för surfing och sociala medier, räcker det med en mellanstor skärm. Om användningsområdet är mestadels samtal och SMS, kan det vara bra att satsa på en liten skärm – vilket även är fördelaktigt för att spara på batteriet. Men den ska även vara lätt att hantera, då för stora skärmar kan ibland bli svåra att hålla i en hand samt att risken att tappa den blir större. Skärmstorleken mäts i tum och de flesta mobiler ligger någonstans mellan 4,7 – 5,8 tum.
Skärmupplösningen är en annan del, som anges i antalet pixlar. En bra mobiltelefon i mellanstorlek brukar ha en upplösning på 750 x 1334 pixlar. Vill du ha en större skärmstorlek, bör du också gå upp pixelantal för en bra bildkvalité. Pixlarna påverkar som sagt bildkvalitén, vilket är viktigt om du vill kolla på film och spela spel, då fler pixlar ger en skarpare bild och fler detaljer.
Kamera
Kameran är verkligen ett kapitel för dig, däremot ska vi försöka hålla det kortfattat. Eftersom många numera använder mobilkameran framför digitalkameror, är kravet på kamerakvalitén högre än någonsin tidigare.
Först bör du se över kamerans megapixlar, som anger måttet för mobilkameras storlek i antal sensorer. Ju fler megapixlar desto fler sensorer, vilket gör att den klarar av att fånga upp ljus och olika färger på ett bättre sätt. Vad som är viktigt att tänka på här är att objektivet bör vara stort nog för att kunna ta in tillräckligt mycket ljus. Även om du har en kamera med många megapixlar, så blir bildkvalitén inte bättre om objektivet inte kan ta in tillräckligt med ljus. Detta kan visa sig när du fotar i exempelvis mörker, där en mobilkamera med litet objektiv med många megapixlar ändå inte lyckas på en skarp bild. Tyvärr är mobilkamerors blixt ofta inte tillräcklig för att ge en riktigt skarp bild, däremot kan det hjälpa om mobiltelefonen är utrustad med två fotolampor. På ett fåtal modeller finns riktig xenon-blixt, av samma typ som finns i riktiga kameror.
Många av nutidens telefoner använder sig av dubbla kameror, för att ge en så hög bildkvalité som möjligt. Detta gör att den ena kameran fokuserar på rätt ljusförhållande, medan den andra fokuserar på detaljer. Detta i kombination ger en mycket detaljrik och skarp bild, där vissa mäter sig nästan lika bra som en del digitalkameror.
Lagringsminne
Ofta kan du välja mellan 16GB, 32GB och 64GB, där vi på testarna.se rekommenderar att du iallafall väljer de två sistnämnda för att ha lagom plats för bilder, videor och applikationer. Trots det kan minnet ändå fyllas upp relativt snabbt. Därför kan det vara en bra idé att satsa på en mobiltelefon som kan utöka lagringsutrymmet med ett extra minneskort, alternativt ansluta telefonen till en molnbaserad lagringstjänst som lagrar filer och bilder på internet.
Övriga funktioner
Vi rekommenderar även att du satsar på en mobil som är damm- och vattentålig. För att avgöra om en mobil är damm- och vattentålig ska den vara klassificerad med en IP-märkning, som består av två siffor. Den första siffran beskriver hur dammtålig enheten är i olika grader från 1–6. Den andra siffran beskriver hur vattentålig mobilen är i olika grader från 1–9. En mobiltelefon med grad nio klarar kraftigt regn upp till en halv minut.